1

Базальтові стовпи (Геологічний заказник)

1

Геологічний заказник «Базальтові стовпи» знаходиться на Рівненщині, Костопільському районі біля села Базальтове. Пам’ятником природи місцевого значення, «Базальтові стовпи» стали червні 1972 року. Наразі це місце рекомендується як зона відпочинку. Івано-Долинське родовище базальту, де й розташований заказник, представляло область у всеукраїнському конкурсі «7 природних чудес України» та потрапило до фіналу.

Базальтові стовпи – різновид базальту, яка має в поперечному перерізі форму чотиригранників, також бувають семи-і навіть восьмигранники. Базальт – рідкісна порода вулканічного походження. В Українському Поліссі базальти залягають у вигляді лавових потоків. Товщина стовпів коливається не більше від 0,6 до 1,2м, але найбільше їх із товщиною 0,8-1,0м. Висота – від 3-х до 30м. Іншими словами – це створені природою архітектурні колони.

2

Базальтові стовпи Рівненщини можуть розповісти цілу історію геологічних процесів. Досліджуючи їхню поведінку, вивчають процеси древнього вулканізму. Стовпчаста освіта базальту в такій кількості є унікальною для України. Дивним є факт, що базальт – це порода вулканічного походження, а Костопільщина – це рівнинна місцевість і жодних вулканів поряд немає. Поряд зі стовпами є занедбаний базальтовий кар’єр, після вироблення його заповнило водою і утворилося чудове водоймище. Ця територія стала найпопулярнішим місцем відпочинку. Сюди приїжджають люди не лише з Костопільського, а й із сусідніх районів. По середині цього кар’єру з базальтових порід сформувався невеликий острівець, місцеві жителі його називають «Острів кохання».

Замовник «Базальтові стовпи» є комплексним: палеовулканічним, петрографічним, стратиграфічним, мінералогічним. Загальна протяжність відшарування базальту в межах заказника від 180 до 230м. Територія заказника сповнена різноманітними мінералами: хлорит, адуляр, яніт, барит, халцедон, гематит, марказит, пірит, псиломелан, азурит, борніт, мідь самородна. На базальтових родовищах можна знайти і самоцвіти – напівдорогоцінне каміння: кварц, агат, кальцит. Вони утворилися внаслідок потрапляння насичених певними хімічними елементами розчинів у тріщину базальтової породи.

3

Це унікальна споруда з базальтових стовпів-багатогранників, які стоять стрункими рядами та вражають своєю монументальністю та чіткістю геометричної фігури. Стовпи мають незвичайну властивість – вони дають прямий рівний розкол. Саме тому при видобутку їх поділяють на блоки завдовжки 1,5-3 метри. Такі блоки застосовують для виготовлення полірованих плит різної товщини, які є чудовим облицювальним матеріалом. Раніше базальт з Іванової Долини використовувався для мощення мостових у столицях європейських держав, наприклад, у Парижі та Лондоні. Цей базальт лежить і на Червоній площі у Москві.

фото

4

5

6

7

8

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *