Треккінг, хайкінг Й бэкпекінг

Всі ці три терміни, в принципі, означають піше пересування. Всім відоме російське слово «похід» не має схожих аналогів в англійській мові. Так сталося через особливості західного туризму, оскільки ночувати у невстановлених при цьому місцях вони заборонено, а встановленими місцями є лише кемпінги. Тому для різного роду пересувань піших груп, які у нас називають просто «похід», вигадали кілька спеціальних термінів, про які зараз і поговоримо.

Хайкінг (hiking) — це недовга подорож гірською місцевістю, причому спеціальними промаркованими маршрутами і без нічого (по-нашому – це простий ПВД у гори). У хайкінгу, ночівля не передбачається взагалі, а якщо і передбачається, то обов’язково в кемпінг (будиночку або орендованому наметі), виходячи з цього, у туриста в рюкзаку знаходиться лише денний запас води та їжі. У разі відсутності ночівлі, турист приїжджає у точку початку маршруту на транспорті, проходить маршрут, і наприкінці їде з точки фінішу (дуже часто старт та фініш збігаються).

Хайкінг дуже поширений на Заході, завдяки тому, що відвідування гірсько-лісової зони у них дуже обмежене. Майже весь ліс належить до заповідних територій та закритий для вільного відвідування. Також, хайкінг приваблює людей можливістю не сильно віддаляться від цивілізації.

Трекінг (trekking) – це пересування по гірській місцевості протягом тривалого часу, але з ночівлями у встановлених місцях і рухом строго за маршрутом. Такий вид туризму передбачає трохи спорядження для тривалого перебування в горах і харчування на весь відрізок шляху. Трекінг досить популярний у Гімалаях, тому що там є досить багато облаштованих місць для ночівлі – кемпінгів. Найчастіше навіть намет носити не потрібно, заночувати можна в затишних дерев’яних будиночках, а якщо хочеться зберегти ілюзію віддаленості від цивілізації, то можна взяти в оренду намет. Все це дуже сприяє залученню нових людей у туризм. Оскільки подорож в основному «полегшена», це дозволяє непідготовленим людям підніматися понад 4000 метрів, що зазвичай набагато складніше з величезним рюкзаком за спиною.

Потрібно пам’ятати, що хайкінг і трекінг є виключно організованими підвидами пішого туризму, і відхилення від маршруту заборонено, крім цього може бути небезпечним для життя (особливо в Гімалаях).

Бекпекінг (backpacking) — найкращий термін, який можна порівняти з нашим «походом». Він передбачає вільне переміщення, яке не прив’язане до маршруту. Ночівлі передбачаються не тільки в кемпінгах, а провіант і спорядок потрібно тягнути повною мірою.

Через високу обмеженість відвідування гірсько-лісової зони цей підвид туризму трохи змінився, і тепер бекпекінгом називаються вільні подорожі з рюкзаком, без прив’язки до будь-яких маршрутів і без використання послуг турангенств. Тобто бекпекер може не тільки ходити, а й пересуватись на різних видах транспорту та ночувати як на природі, так і в готелях. У нашому випадку це можна порівняти зі вільною подорожжю.

Найчастіше терміни трекінг (trekking), хайкінг (hiking) і бекпекінг (backpacking) використовує тільки виробники туристичного спорядження, в той час як піші туристичні походи можуть включати в себе елементи кожного з цих підвидів пішого туризму.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *