Bukovin vodopad1

Буковинські водоспади (Ландшафтний заказник)

Bukovin vodopad1

Ландшафтний заказник «Буковинські водоспади» знаходиться у селі Розтоки Путильського району Чернівецької області. Тут у руслі річки Смугарів, у гірській лісовій ущелині, утворився каскад водоспадів різної потужності та висоти (від 3 до 18м), це явище унікальне для Українських Карпат. Протяжність каскаду водоспадів становить близько двох з половиною кілометрів. Зазвичай Буковинські водоспади схожі на невеликі струмки, але навесні або після дощів вони перетворюються на гуркітливі потоки, які все змітають на своєму шляху.

Нижній водоспад каскаду розташований у межах села за 400 м від траси. До найбільшого та найкрасивішого водоспаду Великий Гук (19 м) потрібно буде пройти 2,5 км через ущелину вздовж потоку. На підході до Великого Гуку зустрінуться водоспади Ковбер (3,5 м), Сич (10,5 м), Нижній Гук (9 м), Ворота (3,5 м) та Середній Гук (10,5 м). Буковинські водоспади є ландшафтним заповідником.

Водоспад  Ковбер  в ширину навіть більший, ніж у висоту, яка досягає 3,5 м. Назвали його на честь колишнього власника міста, яке ще за часів приналежності територій Румунії побудував тут бетонну стіну для забору води та відведення її до водяного млина. У 20 метрах вище за течією знаходиться водоспад заввишки 10,5 м – Сич, він повністю вертикальний. Назвали його так через якесь особливе шипіння падаючої води. Дещо вище Сича знаходиться наступний, теж вертикальний, каскадний водоспад заввишки 9 м, називається він – нижній Гук. Четвертий водоспад, Ворота, можна знайти майже через кілометр вгору, його висота становить 3,5 м. Ще через 250 метрів знаходиться черговий вертикальний водоспад Середній Гук з висотою 10,5 м. Найкрасивіший і найвищий водоспад Великий Гук зустрінеться ще через півкілометра – його висота 19 м. Замикає каскад водоспад Вищий Гук, вода в ньому падає з висоти 5 метрів.

  

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *