Фліс. Його Властивості

Флісом називають синтетичну “вовну” з поліестерного мікроволокна. Замість того, щоб вбирати вологу, як це роблять більшість тканин, фліс виводить її назовні. Відкриття було зроблено на початку 60-х і принесло своїм розробникам титул лауреатів Нобелівської премії в галузі хімії.
Виготовляється це диво так: готова синтетична тканина розкладається на рівній поверхні і за допомогою спеціальних валиків з маленькими гострими гачками порушується безперервність верхнього шару. Завдяки цьому утворюються мікро-нитки, які формують поверхню, що визначає унікальні ізоляційні властивості флісу. Це є основним процесом виготовлення, і вже після нього виконують операції, які впливають на зовнішній вигляд та міцність.

З флісу виготовляють светри, куртки, та багато іншого спортивного та туристичного одягу. Кофта або куртка з флісу зазвичай служить середнім шаром «трьохшарового» одягу, який використовують любителі альпінізму та екстремальних видів спорту (першим шаром одягають термобілизну, а третім – куртку з «дихаючої» тканини з мембраною).

Основні властивості флісу:
* Еластичний;
* Легкий;
* Швидко сохне;
* Ізолює тіло не тільки від холоду, а й надлишкового тепла;
* Добре пропускає повітря, краще ніж натуральні тканини;
* Не вимагає спеціального догляду (допускає машинне прання);
* Надзвичайно приємний на дотик і не викликає алергічних реакцій;
* Довго тримає форму.

Фліс може бути різного ступеня м’якості. Також він може бути одно- та двостороннім. Односторонній фліс використовується для виготовлення білизни та сорочок, тоді як двосторонній, зазвичай використовується для теплого одягу. Вироби з флісу, як правило, легкі, зручні, міцні, і відмінно тримають тепло завдяки великій кількості повітря в так званих “повітряних камерах”. До флісових тканин також відносять мікрофліс, мікротекс, полар і култекс.

Існує безліч різних видів флісу, але найвідоміші це:
– Windstopper американської фірми WLGore & Associates;
– Polartec американської фірми Malden Mills;
– Technopile італійської фірми Pontetorto.

Визнаним лідером на ринку є Polartec. Загальна фірмова назва для більш ніж 100 видів синтетичних тканин, виготовлених зі 100% поліестеру.

Принцип дії: ефект сухого тепла забезпечується за рахунок високого рівня вентиляції та малого коефіцієнта поглинання вологи.

Властивості: легка, міцна, тепла, довговічна, водовідштовхувальна та дихаюча тканина.
Windstopper. На фліс наноситься непроникна для вітру мембрана, яка проводить випаровування тіла зсередини назовні.

Існують два варіанти Windstopper:
– 2-шаровий. Мембрана є підкладкою для флісу.
– 3-шаровий. Мембрана розташована між двома шарами флісу.

Вдалих походів! Мандруйте з tourlife.org.ua

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *