тушонка домашня

До травня 2011 року ми завжди купували магазинну тушонку, але настав момент прозріння і я вирішив приготувати свою. Адже до складу магазинної входить незрозуміло, що і вона зовсім не коштує тих грошей, які за неї просять. Порившись пару днів в інтернеті і перечитавши купу різних рецептів, у мене сформувався свій. Зізнатися чесно, готувати одразу перед походом (знаючи, що погода то в травні спекотна, раптом пропаде в перший день) і без попереднього тестування було страшнувато. Але якщо зібрався, і тим паче всім пообіцяв, значить треба!

Отже, з інгредієнтів знадобляться: м’ясо, курячі стегна, сало, лавровий лист, чорний перець та сіль. М’ясо вибирайте за своєю перевагою, особисто я брав свинину з великою кількістю жилок (в «Ашані» називається свиняча піджарка). Нарізаємо його шматочками десь 4х4см., закидаємо в глибоку сковороду або каструлю і солимо. Ставимо на маленький вогонь і накриваємо кришкою (обов’язково!). Соку від м’яса вистачить на годину (не забуваймо помішувати). Поки м’ясо гаситься, відокремлюємо куряче від кісток і нарізаємо його більше шматками. Куряче м’ясо я використовую для того, щоб у тушонці крім цілих шматків свинини була ще волокниста маса (не знаю як по-іншому її назвати). Вона поступово розподіляється при змішуванні з кашами і виходить дуже смачно. Коли куряче м’ясо порізане, а свинина вже гаситься близько 20 хвилин, об’єднуємо їх і продовжуємо гасити. Як тільки в каструлі википає весь сік і м’ясо починає трохи пригоряти (саме пригоряти, а не прилипати), додаємо звичайну воду або топлене сало (у моєму випадку спочатку була вода, а потім додавалася топлене сало). Ще раз солимо і перчимо всю суміш, обов’язково пробуючи її (тушонка повинна вийти трохи пересоленою). Для смаку можна додати натертого або пригніченого часнику. У такому режимі (за потребою додаючи воду та топлене сало) продовжуємо гасити ще 3-4 години. Загалом на приготування тушонки йде 4-5 годин.

Отже, багато готово, починаємо упаковувати. Можна, звичайно, десь знайти спеціальний термопосуд, але через брак такої я пакував у пакети від вина або соку. Акуратно відкриваємо та розрізаємо верх пакету, таким чином, щоб вийшов глибокий контейнер. Робимо 4 надрізи зверху по ребрах пакета глибиною 5 см (це буде кришка). На дно заливаємо розтоплене сало зі шкварками приблизно на 1 см. Потім закидаємо тушонку. Як тільки пакет заповнений наполовину, додаємо кілька лаврових листів з перцем горошок і далі наповнюємо тушонкою. Майже біля самого верху заливаємо все це топленим салом, щоб вийшло щось на зразок пробки, і даємо трохи охолонути. Потім загортаємо пакет як картонну коробку, обмотуємо харчовим папером і щільно замотуємо скотчем (скотч не шкодуйте, при сильній спеці він не дасть витекти жиру).

Ось і все, домашня тушонка готова. Такий брикет кидаємо в морозильник, нехай там чекає свого часу. Якщо в день походу ви покладете його у звичайну термосумку, то він проживе дуже довго. Смачного.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *